Monday, October 19, 2009

BRAIN WASH sau ce face omul cand n-are treaba

Iata ca intorcandu-ne de la ultimul pescuit cu Fanel si Bratu am inceput sa povestim, printre altele, despre feluri de mancare (probabil de foame) si despre cum ne-ar placea sa le impartashim. Totul la modul “Ce mancam azi !?”. Avand o zi libera (inca una ca sunt shomer inca cateva zile) si fiind dupa o indigestie crunta, am hotarat sa fac ceva bun si usor de papica.

Arunc o privire in frigider si repede stiu. Acum multi ani am mancat o supa excelenta facuta de mama lui Serban. Supa crema de legume cu crutoane. Ne place sa mancam sanatos si usor, mai ales ca principala masa din zi e seara.

So...let za shou bighin:

Avem la frigider :

- 3-4 morcovi medii

- 1 telina maricica

- 6 cartofi potriviti

- 1 pastranac (optional - eu folosesc doar fiindca cineva mi-a deschis apetitul pt el)

- neste patrunjel (voi orna cu el)

- 1 ardei (sau un gogoshar)

- juma de lamaie

- juma’ de ceapa

Ne mai trebuie din dulapiorul de deasupra chiuvetei putina sare, neshte piper alb (poate fi adaugat la servire) si putin ulei -3 linguri (eu folosesc de orez dar merge si floarea soarelui – sub nicio forma de masline sau alte uleiuri exotice).

Frumos curatate se pun legumele la fiert (ardeiul doar fara miez - nu taiat in bucati- pt ca tre depielitzat). Pt ca timpul de fierbere difera si pentru ca toate sa se fiarba la fel de mult fara ca Solanum tuberosum (cartofii adica) sa se faramiteze, pe acestia ii vom adauga ulterior sau de la bun inceput punem radacinoasele taiate in cuburi mai mici. E important ca toate sa fie la fel de bine fierte pt a obtine consitenta cremoasa si nu granuloasa a produsului final.

Odata bine fierte se vor pasa toate in aceeashi oala (mai putin ceapa care se va pune cu grija la gunoi) in care le-am fiert, iar zeama de legume se va pastra separat pentru a mai lungi supa-crema daca e prea groasa (asta tzine de gust).

Se vor zapaci cu instrumentul de facut piure sau mixerul sau blenderul cu putin unt (facultativ). Dupa ce am obtinut acesta pasta de legume se pune inapoi pe foc pt 15 minute si adaugam uleiul, sare dupa gust si lamaie la fel (si evident putina zeama de legume).

Crutoanele se fac taind in cuburi mici cateva felii de paine, puse putin la cuptor sa se usuce si apoi asha fierbinti se zapacesc in putin unt amestecat cu putin usturoi exact cat sa ii dea doar o aroma discreta.

Se serveste nu foarte fierbinte, cu aceste crutoane si ornata cu putin patrunjel taiat marunt sau un praf de parmezan (ca sa faci o fitza mica poti sa-i dai cu atingere de trufe).

Optional si in afara retetei ar mai fi si niste ciuperci intregi la

conserva (in contrast cu spiritul acestui fel de mancare) ce odata taiate in doua se arunca cand mai sunt cateva minute de fiert.

Recomand un vin usor, alb, cu buchet si racoritor. Un chardonnay sau un riesling german. Pt mai multe despre vinuri un prieten bun ar putea impartashii mai multe.

Acest preparat culinar reprezinta nu doar o masa cu gust placut, care paradoxal desi usor ca si continut prin consistenta sa aduce stare de satietate, dar si un considerabil cocktail de vitamine cu puternic efect de hidratare si hranire. Cartoful este un detoxifiant eficient si slab hipnotic si calmant. Bogat in vitamine, preparat cu atentie este unul din cele mai importante alimente contine o substanta azotata, tuberina, care favorizeaza cresterea copiilor. Telina este la randul ei un puternic detoxifiant ce contine vitamina A, B, C, K, PP, dar si minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu foarte eficient atat in hipertensiune, cicatrizant si diuretic si de ce nu....poate ca legendele populare sunt adevarate. Despre morcov nu mai dezvolt pt ca deja devin plictisitor.

Pe curand.

1 comentarii:

alibus said...

Riesling-ul german este, asa cum am auzit si eu, un soi de joker care poate face fata mai multor mancaruri atunci cand nu ai perechea perfecta ;)

Post a Comment