Wednesday, October 1, 2008

Contraste...


Traim intr-o societate foarte pestrita. Intr-un oras foarte pestrit si intr-o tara foarte pestrita.
E desul sa te plimbi putin pe strazile bucurestene ca sa vezi aceste contraste.
In autobus langa un fost puscarias poate sta un profesor cu 20 ani experienta.singura problema e ca profu sta in picioare si parnaiashu se scurge pe 2 scaune…..
Centrul e un adevarat monument al felului in care iti poti bate joc de cultura. Langa o cladire cu valoare istorica se ridica un bloc fara pic de imaginatie. O gramada de sticla si fier pe langa care au facut sau vor face videoclipuri cei mai cunoscuti “artisti “autohtoni sau trupe de fete ce isi plang iubirile apuse (intr-o garsoniera dintr-un bloc jegos din rahova intr-o dupamiaza de vara dupa ce a convins-o porcu ala ca nu o sa ii faca nimic si de fapt…..).
Indiferent de cartier , la semafor poti vedea o Dacie tunata care incearca sa faca o liniuta cu un CL 63 AMG. Numai Dumnezeu stie ce-o fi in capul ametitului sofer de Dacie dar el incearca sa impresioneze. Forteaza, e agresiv, sta aplecat, tine doar o mana pe volan (e shmecher,ma-ntelegi?),mana de pe volan are atasat un fake prost de Braitling sau Patec Felip (undeva pe la 5-10 mii euro bucata). Nici cu cel din CL nu mi-e rusine. Prin geamurile fumurii se vede o umbra de lant de aur cu cruce mare….”sa se vede valoarea”.
Asta nu e orice tziganash care a pus mana pe o masina. E smecherul. Nu il cunosc prea bine pe asta si nici nu vreau neaparat. Nu tin sa vomit ce am mancat la pranz.
Acum ceva timp mergeam la un prieten care sta pe undecva pe la Unirii…spre Alba Iulia mai exact. De pe Calarasi am zis sa o iau pe jos…ca asa cum mi-a zis Mircea, “in maxim 15 minute ajungi”. Cred ca de atatia pacienti omu e putin anti-orientare-in-spatiu-si-timp. Am facut aproape 45 minute. Drumul pe care am mers e oarecum paralel cu Blvd. Unirii. Niste stradute inguste si oarecum cochete. Case…multe case.
Unde este contrastul?
Pai prima casa e una normala,micuta,curat fara etaj.
Urmatoarea e o fosta casa boiereasca unde de ceva timp locuiesc niste aborigeni….tigani. O imagine dezarmanta cu peretii exteriori murdari ( resturi biologice mai exact), stolerie smulsa ce probabil a folosit ca lemn de foc iarna trecuta si nelipsitii paraziti in fata portii cu posteriorul bine proptit pe bordiure (déjà a luat forma posteriorului acestui platitor de taxe si impozite) cu berea la 2 litri langa, o rasnitza de unde se auzea o manea ordinara, cu tigara in bot ce isi expune si supravegheaza atent puradeii ce zburda dand dovada de o libertate nemaintalnita (evident cu viermisorul la vedere pe mijlocul carosabilului) decat la acesta comunitate cu inalt simt cultural. (de la Medelin cetire)
Contrastul se agraveaza la urmatoarea casa.Nu e casa de tigani dar opulenta e una tipic tiganeasca. Nu are parter plus etaj ci parter plus 2 etaje plus mansarda plus garaje plus un foisor ce se zarea dupa casa in gradina. Nu are o masina. Are 3. Toate offroad. De ce oare? El stie. Se anuntza probabil vremuri grele in Bucuresti si...cu atatea santiere,omu e precaut. Ma rog.....v-ati facut oarecum o imagine. Ca sa scurtez…..Urmatoarea casa era una nationalizata si parasita, cel mai probabil in litigiu luata de un smecher care a cumparat drepturile judecatoresti de la un pui de evreu care a plecat din Romania acum 100 ani.
In tot acest pastel ma intreb : eu si cei apropiati mie…unde suntem? Din ce categorie facem parte. As zice undeva la mijloc…dar unde?
Cu puradeii nu vreau. La jeepuri nu incap, loganu de la stop nu imi place, la prima casa stau doi batranei deja impacati cu soarta ca pana la sfarsitul zilelor lor vor trebuii sa schimbe geamurile sparte de vecinii indieni.
Si am luat hotararea.....o sa ma mut din Bucuresti....candva….intr-o zi cu soare ……si fara sa ma uit inapoi.

1 comentarii:

honey said...

Hmmm, sa vedem, sunt prima ce posteaza si ar trebui sa dau un exemplu bun...Ahhh, the pressure.

Aceeasi situatie este si pe la Rosetti, acolo TOATE casele sunt locuie de "mexicani".
Am ajuns prin zona in primul an de facultate...nu asa-mi imaginam ca arata capitala, privelistea era mai mult decat dezolanta si din pacate in cei 4 ani petrecuti acolo nu s-a imbunatatit cu nimic...Contrastul?! Eram probabil eu...mai precis, culoarea pileii mele.

Congrats pentru blog. Ne place si mai vrem!
Numai bine.

Post a Comment