Friday, October 3, 2008

Ce ne enerveaza !?! Ep 2

Evident sunt multe lucrurile care ne enerveaza. Mai mult sau mai putin in functie de cat de intinsi ne sunt nervii.
Exista insa unele lucruri care ne enerveaza indifferent de starea in care suntem: ticurile verbale (ale celorlalti evident).
Primul si cel mai cunoscut e faimosul “deci”. Nu putini erau cei ce incepeau o fraza cu concluzia. Cred ca punandu-l pe acest “:deci” la inceput incercau sa dea impresia ca “ei stiu de fapt care e treaba”. Apoi a aparut obisnuinta si de aici un fenomen de masa.
Aceasta e una din situatiile in care a functionat dictonul “Ridendo castigat mores”. Multi simtindu-se ironizati au incercat sa se corecteze. Cativa au reusit, cativa nu....dar cei mai multi inca se straduiesc.
A ...a....a....a..... da....la acest „a” ma refer. Acest sunet care ne zgarie timpanele cand vorbeste Gica Popescu (n.r.: fost fotbalist ,mare glorie, usor analfabet si de curand....evazionist) sau care se aude din camera alaturata unde un octogenar il priveste total absorbit pe Dan Diaconescu (n.r.: un tigan mic care are o televiziune unde cativa invitati isi rezolva problemele in direct).
Ajungem la preferatul meu : „stii?”
E imposibil ca macar o data in viata sa nu fi vorbit cu o persoana care la fiecare sfarsit de fraza sa bage acest „stii?”
Ideea e ca nu il pronuntzi pur si simplu.....tre sa ai un ton afectat. Se va rosti lent,prelung..... in totala opzitie fata de resul frazei care vine foarte rapid. ”Am fost cu fetele la mall,stii?” Ar mai putea fi perfectionata tehnica de rostire a „stii?”-ului dar nu vreau sa dau idei celor inca intregi la cap.
Uneori cand am chef de distractie raspuncu cu un sec „Nu!” iar povestitorul (ce cele mai multe ori persoana de sex femenan - poate fi gasita pe http://pitzipoanca.org/ dar am intalnit si oameni foarte normali care au fost contaminati de colectiv cu acest flagel) abia dupa a 4-a sau a 5-a oara cand eu am spus „nu!” imi da replica: „nu,ce?”
Evident raspunsul meu e „nu stiu...ca daca as stii nu te-as mai lasa sa vorbesti de 10 min fara pauza”.
De curand am avut si o discutie in contradictoriu cu o persoana care incerca sa ma convinga ca acest „stii?” e perfect normal si la locul lui atunci cand e bagat in fraza de cat mai multe ori. Regret ca am avut o apreciere acida la adresa ei dar nu regret ca am sustinut un punct de vedere.
Lista poate continua cu „auzi?” , „stii ceva?” , „faza e...” , „cica” .......”dude!” (multumesc unei prietene pt acest „dude”)...... si mai am unu. Nu stiu sigur daca e bine sa il pun. Ma tem ca voi starnii animozitati.
Ce-o fi o fi....e vorba de „gizas!!!”.
Acum sa imi fac si eu autocritica: ce ma enerveaza la mine.....si cred ca ii enerveaza si pe altii....atunci cand povestesc sau explic cuiva ceva, dupa unele fraze apare un sacaitor „da?” din dorinta de a mi se confirma ca persoana respectiva a inteles. Asta sunt.
p.s.: aaa....era sa uit. „moshule”, „meshtere” , "gogule" ma scot din minti.
Oi fi eu mai neuroastenic.
Chao....

4 comentarii:

honey said...

Tu ai auzit expresia "sa moara Bibi"? N-am inteles cum si mai ales de ce a aparut. Poate pentru a inlocui "sa mor io!" dar totusi...
Ma mai sacaie "John". Acum toti sunt John-i, eu stiu doar unul si e mai mult decat suficient.


O prietena
Numai bine.

GOTTI said...

Am auzit-o....utilizatorii au suferit grav de pe urma ei.

Bunny said...

Daca vrei sa fii pe val foloseste obsesiv "gen". Ca rating l-a intrecut pe "deci"-ul anilor 2003-2004(sau cand se folosea). "Deci" nu era atat de agasant sau poate nu-mi mai amintesc, dar "gen" e cu totul chinuitor. Cand te astepti mai putin, adica la sfarsitul replicii, apare acest cuvant.
Ex: "Vrei sa iesim la o terasa,gen?"...si asa se termina intrebarea...fara sa aflu ce gen de terasa.
Partea buna e ca sunt ticuri verbale temporare si ne chinuie, totodata ne si amuza pt perioade relativ scurte.
PS: Scapa de "chao"! Nu ti se potriveste

GOTTI said...

bine fataaaa.....renuntz la "chao". o sa-mi fie greu. o sa sufar putin dar o sa supravietuiesc. merci de comment.

Post a Comment